Skip to main content

Jolien Vander Elst

Klinisch psycholoog, klinisch seksuoloog en relatie- gezinstherapeut i.o.

In 2010 startte ik met  de opleiding ‘psychologie’ aan de Katholieke Universiteit van Leuven. Ik droomde over een job waarin het actief luisteren naar de belevingswereld van mensen centraal staat. Tijdens mijn studies raakte ik geboeid door relatie- en gezinstherapie. Door het gebrek aan vakken rond seksualiteit en relaties, koos ik voor een verdere ontwikkeling als seksuoloog. Tijdens de opleiding ‘seksuologie’ groeide mijn passie voor het begeleiden en ondersteunen van individuen en koppels met seksuele zorgen. Bijgevolg schreef ik me in voor het ‘postgraduaat in de klinische seksuologie’ binnen UPC KULeuven te Gasthuisberg.

Als klinisch seksuologe begeleid ik zowel koppels als individuen die op verschillende manieren geconfronteerd worden met een ontevredenheid over- of een gemis aan seksualiteit in hun leven. Bovendien is seksualiteit iets erg persoonlijk en intiem, waardoor het vaak heel wat moed vraagt om de stap naar een seksuoloog te zetten. Daarom tracht ik als therapeute een veilige context te creëren waarin seksualiteit bespreekbaar is. Voor mij is het belangrijk dat je je als persoon op je gemak voelt bij jouw therapeut. Seksuele zorgen verstoren vaak de partnerrelatie en brengen deze uit evenwicht. Ik vind het dan ook belangrijk om via een therapeutisch proces ruimte te maken voor de interactie tussen seksualiteit en relationele dynamieken.

Therapeut zijn betekent dat je je engageert voor een levenslang proces van therapeutische en persoonlijke groei waarin je voortdurend wordt uitgedaagd en geïnspireerd. Zo ontplooi ik me op heden verder tot relatie- en gezinstherapeut via de langdurige therapieopleiding bij VZW Rapunzel. Daarnaast ben ik aangesloten bij de Vlaamse vereniging voor Seksuologie (VVS) en de Vlaamse vereniging voor Klinisch Psychologen (VVKP).