Heb je nood aan een moment helemaal voor jezelf? Verlang je naar wat zelfzorg? Of vraag je je af of die spanning in je nek, schouders, buik, … er ook niet zou kunnen zijn? Heb je moeite om je lichaam te voelen? Gaat rustig ademen niet altijd vanzelf? We kunnen samen op zoek gaan naar een manier die je meer in contact brengt met jezelf.

Enkele technieken die aan bod kunnen komen:

  • Relaxatie oefeningen (oa progressieve relaxatie van Jacobson en autogene training van Schultz, bodyscan): hierbij word je begeleid om te leren ontspannen. Dit is een goede manier voor directe ontspanning, tijdens een acute fase van een stressvolle periode
  • Mindfulness oefeningen om te oefenen met aandacht waar te nemen wat er is, hier en nu, zonder te oordelen. Door dit te oefenen kan je wat afstand scheppen tussen jou en de dingen die je waarneemt (zoals pijn, negatieve gedachten, …) zodat ze minder grip op je hebben.
  • Meditatieoefeningen (oa via visualisaties, geleide meditatie,…): een techniek die heel wat oefening vraag. Je bent wakker en alert, het gaat om een ‘ervaren’, iets dat een beetje buiten het versten en taal ligt. Gelukkig zijn er hulpmiddelen om je op weg te helpen.
  • Yoga-oefeningen: je lichaam eenvoudig en bewust bewegen om dit weer te ‘herontdekken’.
  • Ademwerk: traditionele pranayama oefeningen en modern ademwerk helpen je een beter ademhalingspatroon te vinden en beter om te gaan met spanning en stress
  • Zen-shiatsu: een complementaire geneeswijze (afkomstig uit Japan) waarbij een zachte, respectvolle aanraking zonder oordeel centraal staat. Het resulteert in diepe ontspanning, een oefenen in aanwezig kunnen zijn bij wat er is en een stimulatie van het zelfhelend vermogen van het lichaam.

Aline Visser

Ik groeide op in een medische familie, studeerde diergeneeskunde, behaalde een doctoraat en werkte nog verschillend jaren in het wetenschappelijk onderzoek (zowel humaan als veterinair).

Op mijn 18de voelde is al dat ik een manier nodig had om uit mijn hoofd te komen en weer meer contact met mijn lichaam te vinden. Zo kwam yoga op mijn pad, een pad dat ik niet meer verlaten heb. Yoga is een heel breed begrip en ik voel met het meest aangetrokken tot de eerder rustige, meditatieve stijlen en deze met respect voor ieders uniek lichaam. Ik volgde verschillende teacher trainings: yin yoga (2014), functionele yoga (2018-2019), yoga nidra (2022), pre- & postnatale yoga (2022-2023) en ademwerk (2023).  Wat meer zachtheid voor mezelf vond ik ook in de 4-jarige zen-shiatsu opleiding. De Oosterse zienwijze leert me breder te kijken en via verschillende ingangswegen een uitdaging te benaderen.

Ik leer graag bij en word graag geïnspireerd dus volg ik regelmatig opleidingen en bijscholingen. Ik ben geboeid door de connectie tussen lichaam en geest.

Op zoek naar een manier om meer naar je lichaam te luisteren in plaats van naar je hoofd? Dit kan op de yogamat maar ook individueel. Hierbij kunnen we samen zoeken naar welke tools die in mijn rugzak zitten (yoga, meditatie, visualisatie, ademwerk, zen-shiatsu, ..) die ook voor jou werken.

Naast mijn professionele bezigheden, ben ik trotse mama van Jinte en Quinn. Ik geniet van de natuur, wandelen met de hond, joggen, een goed boek lezen, bij vrienden zijn,…