Skip to main content

Vincent Vaes

Klinisch Psycholoog

Vanuit een oprechte interesse in de mens en alles wat ons omringt, schreef ik me in 2017 in voor een prikkelende opleiding psychologie aan de KU Leuven. Hoe werkt een mens nu eigenlijk? Waarom doen we wat we doen, denken we wat we denken en voelen we wat we, je raadt het, voelen? Doorheen de opleiding merkte ik dat mijn aandacht uitging naar wanneer dit alles net moeilijk te verklaren of begrijpen werd. Psychopathologie en psychiatrie, daar lag mijn hart. Verdiepen in de klinische psychologie werd een beslissing zonder twijfel of spijt. Mijn beslissing om zo’n aangenaam en warm team als bij Blink te versterken gaat beslist gelijkaardig verlopen. Nog een team dat op mijn steun kan rekenen is het Ankerpunt vzw team te Heverlee, waar ik ook lid van ben.

Tijdens mijn stage bij KU Leuven Stuvo merkte ik mijn affiniteit met het reilen en zeilen van onze stad pas echt op. Ik kwam hier in contact met verscheidende problematieken, culturen, populaties, verhalen en therapeutische kaders. Ik leerde dat iedereen anders is en dat wij als hulpverlener best vertrekken vanuit dit anders zijn, vanuit het unieke levensverhaal van de persoon tegenover ons. We gaan samen op pad. Ik ben als hulpverlener een gids die jou door het verhaal kan begeleiden, bij splitsingen kan helpen kiezen en je kan proberen uit te leggen waarom je dit nu meemaakt. Ik ga je niet dragen. Veranderen doe jij zelf, maar je doet het niet alleen.

Mensen die kampen met moeilijkheden rond stemming, angst, stress, faalangst, trauma, identiteit, groei en existentiële thema’s biedt ik enthousiast een authentiek, aanvaardend en empathisch luisterend oor. Verder hoop ik me te verdiepen in alles wat men kan classificeren als een interactie van gaming en psychologie en kan je met vragen hierrond op hetzelfde oor rekenen. Vanaf 2023 stel ik mij kandidaat voor de opleiding tot cliëntgerichte therapeut bij de KU Leuven met de intentie mij hierin als competente therapeut maar ook als mens verder te vormen. Mijn werkwijze houd ik liever wat integratief, met inspiratie uit onder andere het cognitief gedragsmatig gedachtegoed, acceptance en commitment therapie en de positieve en oplossingsgerichte denkwijzen. Ook binnen de existentiële psychotherapie in de nasleep van genieën als Yalom hoop ik mijn expertise uit te breiden.

Wanneer ik niet aan het werk ben, vind je mij achter een computerscherm, lezend in een comfortabele zetel of een koffiebar, in de natuur al joggend of wandelend, op een squash- / padel- of tennisveld, in de horeca met personen die me dierbaar zijn of ook regelmatig in een of ander eigenaardig zaaltje voor een stimulerende breinbrekende quiz.