Relaxatie-therapie:

Binnen de relaxatietherapie worden technieken aangeleerd die zowel op somatisch als psychisch niveau ingrijpen. Zo zal je naast louter spierontspanning ook werken op je algemeen psychisch welzijn. Tijdens de behandeling zal je leren tekenen van spanning te herkennen en de relaxatierespons opwekken. De relaxatierespons is de tegenpool van de stressrespons, namelijk een algemene reductie van de neurofysiologische arousal. De technieken zijn gericht op het reguleren van de eigen spanningstoestand om zo de (psycho-)somatische klachten beter te controleren. Verder kunnen ze preventief toegepast worden met oog op het voorkomen van spanning en spanning gerelateerde klachten. De aangeleerde technieken worden stapsgewijs toegepast beginnend in een rustige omgeving om zo toe te werken naar het aanwenden in het alledaagse leven en in spanning inducerende activiteiten. Omdat de technieken in lig/zit worden aangeleerd en hooguit een minimale lichamelijke inspanning vragen, zijn ze uiterst geschikt voor mensen met uitgesproken pijnklachten of vermoeidheid.

Technieken die aan bod kunnen komen

zijn onder andere autogene training, progressieve relaxatie, visualisaties, sensorelaxatie  en toepassingen van sofrologie, mindfulness en haptonomie.

Stressmanagement:

Een tweede luik tijdens de behandeling is stressmanagment. Als relaxatietherapeut probeer ik samen met jou inzicht te krijgen op de manier hoe je met stress omgaat. Hiervoor brengen we jou stressfactoren en algemene levensstijl in kaart. De nodige educatie over het onderliggend biologische mechanisme van stress komt aan bod.

Heb je nood aan een moment helemaal voor jezelf? Verlang je naar wat zelfzorg? Of vraag je je af of die spanning in je nek, schouders, buik, … er ook niet zou kunnen zijn? Heb je moeite om je lichaam te voelen? Gaat rustig ademen niet altijd vanzelf? We kunnen samen op zoek gaan naar een manier die je meer in contact brengt met jezelf.

Enkele technieken die aan bod kunnen komen:

  • Mindfulness oefeningen om te oefenen met aandacht waar te nemen wat er is, hier en nu, zonder te oordelen. Door dit te oefenen kan je wat afstand scheppen tussen jou en de dingen die je waarneemt (zoals pijn, negatieve gedachten, …) zodat ze minder grip op je hebben.
  • Meditatieoefeningen (oa via visualisaties, geleide meditatie,…): een techniek die heel wat oefening vraag. Je bent wakker en alert, het gaat om een ‘ervaren’, iets dat een beetje buiten het versten en taal ligt. Gelukkig zijn er hulpmiddelen om je op weg te helpen.
  • Yoga-oefeningen: je lichaam eenvoudig en bewust bewegen om dit weer te ‘herontdekken’.
  • Ademwerk: traditionele pranayama oefeningen en modern ademwerk helpen je een beter ademhalingspatroon te vinden en beter om te gaan met spanning en stress
  • Zen-shiatsu: een complementaire geneeswijze (afkomstig uit Japan) waarbij een zachte, respectvolle aanraking zonder oordeel centraal staat. Het resulteert in diepe ontspanning, een oefenen in aanwezig kunnen zijn bij wat er is en een stimulatie van het zelfhelend vermogen van het lichaam.

Behandeling

Het intakegesrpek duurt 60 minuten en  de vervolgafspraken duren telkens 50-60 minuten of  30 minuten  waarin we tijd maken voor beide luiken, namelijk de stresshantering overlopen en het aanleren van een relaxatietechniek. De relaxatietechnieken vragen enige training, door het oefenen thuis zal je een beter en sneller resultaat bekomen.

De relaxatietherapie kan een therapie op zich zijn wanneer je hoofdklacht stress is, maar kan tevens een onderdeel uitmaken van het behandelen van een musculoskeletale klacht. Indicaties voor relaxatietherapie zijn onder andere algemene spanningsklachten, pijnklachten, concentratieproblemen, mild tot matige depressie, hyperventilatie, overspannenheid, burn-out, tinnitus, algemene vermoeidheid of chronisch vermoeidheidssyndroom, fibromyalgie, paniek/angstaanvallen, slaapproblemen, hypertensie, spanningshoofdpijn, … . Relaxatietherapie is niet enkel geschikt voor mensen met een pathologie, maar ook voor de alledaagse mens die te gespannen door het leven gaat en geen tijd neemt voor zijn eigen lichaam.

Kostprijs:

De intakesessie kost 70 euro/uur. Vervolgsessies kosten 70 euro/uur of 35 euro/30min. Er is momenteel geen gedeeltelijke terugbetaling door de mutualiteit mogelijk voor deze sessies bij Aline.

Aline Visser

Ik groeide op in een medische familie, studeerde diergeneeskunde, behaalde een doctoraat en werkte nog verschillend jaren in het wetenschappelijk onderzoek (zowel humaan als veterinair).

Op mijn 18de voelde is al dat ik een manier nodig had om uit mijn hoofd te komen en weer meer contact met mijn lichaam te vinden. Zo kwam yoga op mijn pad, een pad dat ik niet meer verlaten heb. Yoga is een heel breed begrip en ik voel met het meest aangetrokken tot de eerder rustige, meditatieve stijlen en deze met respect voor ieders uniek lichaam. Ik volgde verschillende teacher trainings: yin yoga (2014), functionele yoga (2018-2019), yoga nidra (2022), pre- & postnatale yoga (2022-2023) en ademwerk (2023).  Wat meer zachtheid voor mezelf vond ik ook in de 4-jarige zen-shiatsu opleiding. De Oosterse zienwijze leert me breder te kijken en via verschillende ingangswegen een uitdaging te benaderen.

Ik leer graag bij en word graag geïnspireerd dus volg ik regelmatig opleidingen en bijscholingen. Ik ben geboeid door de connectie tussen lichaam en geest.

Op zoek naar een manier om meer naar je lichaam te luisteren in plaats van naar je hoofd? Dit kan op de yogamat maar ook individueel. Hierbij kunnen we samen zoeken naar welke tools die in mijn rugzak zitten (yoga, meditatie, visualisatie, ademwerk, zen-shiatsu, ..) die ook voor jou werken.

Naast mijn professionele bezigheden, ben ik trotse mama van Jinte en Quinn. Ik geniet van de natuur, wandelen met de hond, joggen, een goed boek lezen, bij vrienden zijn,…